2 квітня 2019 р.

Аутизм – що це?

Розлади аутистичного спектра – це  сукупність розладів, які відзначаються дефіцитом спілкування та соціальної взаємодії.
Варто пам’ятати, що розлади мають дуже різноманітний характер  та не утворюють єдиної картини  щодо симптоматики і глибини порушень. Тому в даний час у світовій літературі використовуються термін «розлади аутистичного спектра», - РАС ( англ. autism spectrum disorder — ASD).

Аутизм, або РАС характеризується проблемами із соціальними навичками, повторюваною поведінкою, мовним та невербальним спілкуванням, навчанням  та іншими індивідуальними відмінними рисами.  Всі люди з аутизмом мають певні труднощі, але аутизм впливає на них по-різному. Тобто люди з РАС потребують різних рівнів підтримки.

Перші симптоми аутизму можна діагностувати вже у немовлят, але  найбільш очевидні ознаки аутизму, як правило, з’являються у віці від 2-х до 3-х років. Часто буває і так, що до 2-3 років діти розвиваються нормально, а потім відбувається регрес, вони втрачають раніше набуті навички.
Немає однакових людей з аутизмом. Кожна людина, як і всі ми, має свої особливості.  Але все ж таки є перелік особливостей поведінки , котрі можуть дати привід для звернення до фахівця.  Наявність двох або більше особливостей розвитку має змусити батьків не зволікати та вчасно розпочати діагностику та корекцію.  Саме корекцію, бо вилікувати «аутизм» неможливо. Тисячі науковців у цілому світі борються за те, щоб вигадити «чарівну пігулку» , але її немає.

Спокійно, без паніки! Пам’ятайте, що всі люди з РАС навчаються і розвиваються. При належній підтримці люди з РАС можуть жити більш повноцінним життям за власним вибором.

Що викликає аутизм? Точна причина аутизму все ще невідома та вивчається. Наразі проводять багато досліджень в області генетики, екології  та інш. Але немає чіткої відповіді на це питання.

Люди з аутизмом ззовні часто не відрізняються від типових людей. Деякі батьки дітей з РАС  часто стикаються з тим, що оточуючі думають, що їх дитина є неслухняною, має важкий характер  або навіть кажуть такі образливі слова, як наприклад,-  ” да вони не займаються своєю дитиною”. Тому так важливо інформувати суспільство про аутизм. Бо аутизм не залежить від виховання,  соціального статусу, віроісповідання чи інших соціальних аспектів.
Для того, щоб своєчасно виявити аутизм у дітей, батькам необхідно ретельно стежити за розвитком малюка. Особливо в таких сферах, як :

розвиток комунікації ( розуміння зверненої мови, не дивиться у очі, дивиться «крізь», не реагує на ім’я та інш.);
взаємодія з дітьми та дорослими( не дивиться у очі, немає вказівного жесту, не цікаві дитячі ігри, незацікавленість іграшками, відсутність вказівного жесту, не махає «па-па» та інш.);
розвиток мовлення( в тому числі і ехолалія; пізно починає говорити, або припинила розмовляти, хоча раніше говорила та інш.) ;
сенсорна чутливість ( наприклад бурхлива реакція на зовнішні подразники (світло, звук, різка негативна реакція на окремі тканини, або дотик; пізнає навколишній світ неадекватними методами: лиже, нюхає, чіпає, та інш);
рухова активність ( нехарактерна жестикуляція, стереотипні рухи( трусить кистями рук, вичурно рухає пальцями чи руками, розгойдується, наносить удари по тулубу, маніпулює предметами не за призначенням та ін.), ходить навшпиньках та інш.) ,
поведінка (  раптові вибухи агресії чи істерики, нетипова реакція у звичних ситуаціях, повторювані моделі поведінки, опирається змінам звичайного розпорядку, безпідставно наполягає на його дотриманні та інш.) ;
імітація ( не наслідують дії дорослих та однолітків)
Чим раніше виявити ознаки аутизму у дитини, тим більш успішною буде адаптація. Але ніколи (!) не пізно розпочати роботу з людиною заради самостійності в майбутньому.

Регулярна оцінка стану та своєчасна діагностика  допомагає людям з РАС (і їх сім’ям, партнерам, роботодавцям, колегам, вчителям та друзям) зрозуміти, чому вони можуть зазнати певних труднощів і як можна покращити якість життя та  отримати доступ до послуг.

Узгоджена робота батьків та фахівців (робота команди) дуже важлива та є запорукою успіху. Але саме батьки є рушійною силою. Тож батькам буде корисно спілкуватися з іншими батьками дітей з РАС, навчатися та отримувати професійну психологічну підтримку.

Батькам, дуже важливо перестати звинувачувати себе та прийняти ситуацію , прийняти свою дитину, бо від цього залежить її майбутнє. Ви та ваша дитина ні в чому не винні. Не тікайте від проблеми і не фіксуйте увагу на негативних аспектах . Дійте виходячи з інтересів дитини та своєї родини, створюючи атмосферу любові та доброзичливості.

УВАГА! Якщо ви зустрічаєте “лікаря”, котрий обіцяє вам “вилікувати” саме аутизм запитайте в нього, чи є науково-доказові документи його діяльності?   Не треба втрачати час на “чарівні пігулки, краплі, припарки…”  Не плутайте наприклад, лікування окремих неврологічних станів, які можуть іти “в паралелі” з аутизмом та лікування саме аутизму, якого не існує. Нажаль шарлатанство процвітає в  цій сфері. Будьте обережні. Звертайтеся до фахівців.

Немає коментарів:

Дописати коментар