4 квітня 2019 р.

Телефонна залежність: як побороти номофобію?

      Більшість сучасних людей не уявляють свого життя без смартфона. Перед сном ми перегортаємо в гаджеті сторінки останніх новин, а вранці, не встигнувши навіть толком прокинутися, відразу ж тягнемося до телефону і вітаємо «друзів» в соціальних мережах. На думку вчених, більшість власників смартфонів страждають номофобією. 
ЯК РОЗПІЗНАТИ ЗАЛЕЖНІСТЬ?
     Поняття «номофобія» з’явилося відносно недавно і означає воно залежність людини від свого мобільного телефону. На думку вчених, найбільша проблема в тому, що багато власників смартфонів навіть не здогадуються про існуючу проблему. Ми завжди носимо з собою телефон і навіть відчуваємо стрес, якщо з’ясовується, що забули гаджет вдома.
     Вчені виділяють кілька симптомів номофобії:
– нав’язлива тяга до отримання інформації. Найчастіше людина навіть не віддає собі звіту в тому, навіщо вона взяла в руки телефон. А виглядає це приблизно так: якщо вже взяла в руки, то перевірю пошту і повідомлення, хоча ще хвилину тому в цьому не було ніякої необхідності;
– бажання отримати нову модель телефону або оновити програмне забезпечення свого мобільника. Як правило, люди хочуть купити новий телефон не тому, що їх не влаштовує старий, а тому що з’явилася нова, більш досконала модель. Таким чином вони намагаються підкреслити свій статус і значущість.
– слухові галюцинації зі звуками дзвінка або нового повідомлення.

ЯК ПЕРЕМОГТИ НОМОФОБІЮ?
     Результати останніх досліджень показали, що номофобією може страждати будь-яка людина, незалежно від віку. «Зависаючи» ночами в соціальних мережах і стрічках новин, люди не висипаються, а після цього цілий день почувають себе розбитими і роздратованими. Регулярне недосипання може призвести до більш серйозних проблем зі здоров’ям. Можуть виникнути такі захворювання, як серцева недостатність і діабет, не кажучи вже про проблеми із зором.
    Вчені рекомендують якомога швидше позбутися телефонної залежності. Щоб досягти цієї мети, потрібно поступово позбавлятися від залежності:
– не брати мобільний телефон з собою в спальню. Якщо раптом прийде в голову думка перевірити пошту перед сном, то ви навряд чи захочете встати і піти в сусідню кімнату за телефоном;
– визначити час, який щодня можете проводити в інтернеті. Встановіть «ліміт» і строго його дотримуйтесь. Згодом це увійде в звичку, і ви будете менше часу «сидіти» в телефоні;
– ніколи не входити в інтернет під час прогулянки і спілкування з друзями. Не потрібно замінювати справжніх друзів віртуальними. Цінуйте живе спілкування!

Немає коментарів:

Дописати коментар