21 червня 2019 р.

ЯК РОЗВИНУТИ В ДИТИНИ ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ

Термін «емоційний інтелект» означає здатність розпізнавати власні емоції й емоції інших людей. Цей вид інтелекту допомагає розрізняти емоції і правильно їх називати. Важливо розвивати емоційний інтелект у дітей з раннього віку, щоб навчити їх розуміти свої почуття й називати їх.

Як визначити рівень розвитку інтелекту? Не існує тесту, що міг би допомогти це зробити. Але ви можете проаналізувати, як у вашої дитини розвинені такі вміння:
- розуміння своїх емоцій і почуттів;
- залежність від них та вміння ними управляти;
- розуміння почуттів оточуючих;
- здатність використовувати потрібні саме в певний час емоції.
Розгляньмо декілька порад щодо розвитку емоційного інтелекту в дітей.
Визнайте точку зору дитини і співпереживайте їй
Важливо визнавати думки дитини, їх цінність та співпереживати дитині. Просте розуміння батьків допомагає вирішити багато дитячих проблем. Співчуття не означає, що ви повинні в усьому погоджуватися з дитиною, а радше засвідчує те, що ви її розумієте. Це один із найліпших способів розвинути в неї емоційний інтелект, оскільки діти вчаться співпереживання на прикладі тих, хто навколо.
Дозвольте дитині самовиразитися
Переконайтеся, що у вашому домі панує атмосфера, у якій дитина може вільно самовиражатися, де їй дозволено вільно висловлювати власні почуття. Не визнаючи страху й злості, дитина не позбавиться цих почуттів. Тому найкраще дати дитині змогу вільно виражати емоції. Допоможіть їй визначати й називати її почуття, щоб, дорослішаючи, вона могла їх розрізняти.
Говоріть із дитиною
Якщо дитина сама не хоче розмовляти або їй важко висловлювати свої почуття, то ви маєте поговорити з нею. Виділіть час для дитини у своєму насиченому графіку, запитайте її, як вона почувається. Розповідайте їй про свої емоції, щоб навчити її вільно висловлювати почуття.
Навчіть дитину вирішувати проблеми
Ще одне, що ви можете зробити для своєї дитини, – навчити її давати раду емоціям та вирішувати проблеми, які з ними пов'язані. Спочатку ви повинні допомогти дитині вирішити її проблеми – це мотивуватиме її долати проблеми в майбутньому самостійно, розвине її емоційний інтелект.
Обговорюйте з дитиною ваші проблеми
Коли дитині виповниться 4–5 років, ви можете почати обговорювати з нею незначні проблеми. Радьтеся з дитиною, оскільки це дасть їй відчуття значущості й самостійності, а також дорослості. Це також допоможе розвинути в дитини емоційний інтелект.

Немає коментарів:

Дописати коментар