24 червня 2019 р.

10 фраз, які можна (і потрібно!) говорити дитині замість «Молодець»

   Відповідно до теорії педагогіки Монтессорі, традиційне «Молодець!», сказане дитині, несе в собі оцінку її дій, якесь судження. Насправді ж мета похвали - дати дитині відчути себе впевненіше і надихнути на подальші дії. 

Для цього можна використовувати ці 10 фраз:
😃 «Ого, ти довго працювала над цим!»
Коли дитина приносить вам показати малюнок або споруду з конструктора, постарайтеся сфокусувати увагу не на результаті, а на процесі. Нехай дитина зрозуміє, що ви помітили, скільки праці вона вклала в цю саморобку. Це дасть їй відчуття, що процес і докладені зусилля куди важливіші за результат.
😉 «Що з цього тобі подобалося робити найбільше?»
Ставлячи нейтральні, безоціночні питання, ви дасте дитині зрозуміти, що вона - єдина, хто може судити про якість і зовнішній вигляд своєї роботи. Не ви вирішуєте, хороша вона чи не дуже, а вона, її творець. Дитина розуміє: будь- яке творче заняття потрібно їй для того, щоб отримувати задоволення від процесу, а не щоб догодити дорослим і отримати похвалу.
😊 «Що подобається тобі в цій роботі найбільше?»
Нехай дитина сама стане власним критиком. Покажіть їй, що власну творчість можна аналізувати, розмірковуючи про те, що можна було б зробити по-іншому, які навички варто придбати, щоб зробити це ще краще. Творчість - це процес саморозвитку, а не гонка за похвалою.
😇 «Розкажи мені, що ти тут намалювала»
Часто, приносячи нам чергову саморобку або малюнок, діти не прагнуть до похвали - вони просто хочуть обговорити це. Часто їм навіть не потрібна наша оцінка. Тому просто запитайте дитину про те, що зображено на малюнку, і дайте їй шанс розповісти!
😊 «Ого, чому ти вибрав саме ці кольори, розкажи»
Якщо дитині вже більше 3 років, можна задавати більш конкретні питання. Запитайте, чому вона вибрала саме ці кольори або саме таким чином вирішила поєднувати блоки конструктора. Покажіть, що вам дійсно цікавий її творчий процес!
😃 «Ти так ретельно пропрацював деталі!»
Якщо дитина все ж очікує похвали, не кажіть просто «Молодець!» - похваліть щось конкретне. Наприклад, зверніть увагу на те, як багато цікавих деталей на зображенні або як ретельно зафарбований кожен куточок аркуша. Це покаже дитині, що ви дійсно звернули увагу на її роботу, а не просто відмахнулися традиційної похвалою.
😊 «Ти дуже допомогла мені!/Дякую за допомогу!"
Якщо дитина вирішує віднести чашку в раковину або відкрити перед нами двері, або скласти одяг у кошик для прання, це не можна не відзначити. І краще дати їй зрозуміти, що ці дії були для нас корисними, це була справжня допомога! Дайте дитині відчути себе важливою частиною сім'ї. Нехай вона поставила чашку криво, а білизна впала на підлогу - неважливо, вона хотіла вам допомогти, і це повинно бути відзначено.
😁 «Ого, ти сама одягнулася сьогодні, і ми можемо спокійно доїсти сніданок, це здорово!»
Акцентуйте увагу на успіхах, а не на невдачах. Здавалося б, одягнулася сама - велика справа, в чотири-то роки, давно пора! Але ні, дитина постаралася і її зусилля повинні бути відзначені. Причому вона повинна бачити наслідки своїх позитивних зусиль - їх обов'язково потрібно проговорити. Сама одягнулася - залишилося додатковий час на ранковий мультфільм або гру з мамою.
😉 «Твоїй сестрі так подобається, коли ти читаєш їй цю книгу»
Якщо дитина добра до когось, це обов'язково потрібно підкреслити. Зверніть їхню увагу на те, як добре іншим людям стає в ці моменти. «Твій друг був так задоволений, коли ти дозволив йому покататися на твоєму велосипеді!», «Твоя молодша сестра була в захваті, коли ти навчив її поливати рослини з лійки!». Ми так часто пояснюємо дітям, в чому вони були неправі, і ніколи не відзначаємо їх позитивну поведінку. А це - найголовніше!
😁 «Ти прибрала всі іграшки з підлоги, який порядок!»
Відзначте конкретну дію, не маркуйте все підряд безликим «Молодець!». Дитині справді важливо відчувати, що її зусилля цінуються.
Нам часто здається, що постійного «Молодець!» Вже досить для того, щоб дитина росла в атмосфері схвалення і прийняття. Але з часом це слово знецінюється, адже дитина розуміє, що найчастіше дорослі кидають його мимохідь, іноді навіть не глянувши на малюнок або складені речі. Зупиніться, приділіть своїй дитині увагу, обговоріть з нею її виріб, ідею, добрий вчинок. Адже чим більше ми говоримо про хороше, тим більше його стає навколо.

Немає коментарів:

Дописати коментар