20 березня 2020 р.

21 березня – Міжнародний день людей із синдромом Дауна

21 березня весь світ відзначає день сонячних людей – Міжнародний день людей із синдромом Дауна.

За офіційною статистикою, щороку в Україні народжується до чотирьохсот сонячних дітей. На жаль, наявність додаткової хромосоми негативно позначається на ментальному та фізичному здоров’ї дитини, при цьому варто зазначити про найкращі характеристики сонячних дітей – слухняність, доброзичливість, ласкавість, переважання позитивного емоційного фону.
Також відзначають  відсутність труднощів у соціальній взаємодії  та здібності у засвоєнні візуального матеріалу під час навчання,  що безперечно є хорошою основою для надання корекційної допомоги.
До уваги батьків!
 Вправа «Маленька господиня/господар» для дітей 3-5 років із синдромом Дауна.
Мета гри: розвиток навичок самообслуговування, формування вміння слухати інструкцію (вказівку) і виконувати її.
Інвентар:  іграшки, ляльки,  іграшкові меблі, посуд.
Організація гри: батьки/опікуни пропонують  дитині облаштувати кімнату для ляльки. Вказівки даються поступово, наступна вказівка озвучується лише після виконання попередньої. Час: 10-15 хв.
Інструкція: «Давай разом облаштуємо кімнату для ляльки. Де вона буде жити? Розмісти шафу в кімнаті. Поклади диван. Поклади стіл. Біля столу розстав стільці. Візьми іграшку. Посади іграшку на стілець. Підсунь іграшку до столу.  Дай їй ложку. Дай їй тарілку. Налий  в тарілку борщ. Погодуй іграшку. Прибери посуд в мийку. Поклади іграшку спати».(кожного разу виконується лише одна дія).
Цю гру можна використовувати і для розвитку мовлення. Дитина повинна розповідати про те, що вона робить.
Наприклад: «Я саджу іграшку. Я даю їй тарілку. Наливаю їй борщ. Я годую іграшку» тощо.
Важливо! Для набуття та закріплення навички, вправу необхідно виконувати щодня виділяючи 15 хв. на її виконання.

Рекомендації батькам:
1. Надавайте своїй дитині можливості спілкуватися з якомога більшою кількістю дітей та навчатися, як бути частиною колективу шляхом відвідування інклюзивної групи у дитячому садку або на ігровому майданчику. У процесі гри  дитина зможе навчатися взаємодії з іншими, спостерігати, наслідувати інших дітей та розвивати навички мовлення.
2.З раннього віку заохочуйте дитину бути самостійною під час їжі та одягання, у підготовці до прогулянки або сну, під час чищення зубів. Надмірна опіка формує залежність, що зменшує прагнення до самостійності.

Варто пам’ятати, що незалежно від особливостей розвитку кожна дитина потребує батьківської любові, турботи,  уваги, правильного навчання та належного виховання, що слугуватиме запорукою її повноцінного розвитку.
Джерело: https://vinps.vn.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар