26 грудня 2019 р.

Інтерактивний прийом «Фішбоун»

«Фішбоун» (з англійської «риб'яча кістка») – прийом критичного мислення, сенс якого полягає у встановленні причинно-наслідкових зв'язків між об'єктом аналізу і факторами, які на нього впливають.

В основі прийому – схематична діаграма у формі риб'ячого скелета, що дозволяє наочно продемонструвати причини конкретних подій, явищ і проблем, а також їхні наслідки та зробити узагальнення і відповідні висновки. Цей прийом універсальний, його можна використовувати під час вивчення будь-якої навчальної дисципліни.
Прийом «Фішбоун» надає можливість:
візуалізувати взаємозв'язки між причинами і наслідками;
ранжувати фактори за ступенем їх значущості;
розвивати критичне мислення;
організувати роботу учасників в парах або групах.
Сенс складових «Риб'ячого скелету»
«Риб'ячий скелет» включає 4 блоки інформації:
голова – проблемна ситуація чи запитання;
верхні кістки скелету – ключові причини, що зумовили виникнення певної події чи явища, яке аналізується;
нижні кістки скелету – факти, що підтверджують наявність зазначених причин;
хвіст – відповідь на поставлене запитання, висновки та узагальнення.
Як працювати з прийомом
Цей прийом найефективніше застосовувати під час уроків узагальнення та систематизації, коли діти вже добре засвоїли навчальний матеріал, при цьому всі відомості ще необхідно звести в єдину систему.
При роботі з прийомом дотримуйтесь наступного порядку дій.
Ознайомлення дітей з правилами: поясніть зміст складових «риб'ячого скелету» та зазначте, що чим важливіші фактори, тим ближче до голови вони мають розташовуватись.
Об`єднання дітей за певним принципом: цей прийом можна впроваджувати як для індивідуальної, парної, так і групової роботи. Груповий формат – найцікавіший, адже передбачає поєднання декількох точок зору в процесі аналізування проблемного питання. При цьому для максимальної ефективності такого формату роботи кількість учасників у групі не має перевищувати 5 осіб.
Заповнення відповідного бланку. Для роботи з прийомом необхідно попередньо роздрукувати бланки із зображенням риб'ячого скелету, на якому діти записуватимуть власні судження щодо проблемного питання. Або ж діти можуть накреслити таку схему власноруч. 
Джерело: Всеосвіта

Немає коментарів:

Дописати коментар