28 жовтня 2019 р.

Як домовитися з дитиною

   Хочу розповісти вам про прості методи, які допоможуть розмовляти з дитиною на її мові. Якщо один не підійде, пробуйте інші, міняйте існуючі, доповнюйте своїми методами - і ви знайдете кращий спосіб для того, щоб домовлятися з дитиною за кілька хвилин.
Прийоми розставлені в порядку зростання, перші підходять для дошкільнят (3-7 років), останні для 7-10 років.

Діти розуміють мову ігор, веселощів, жартів і фантазій. Тому, щоб домовитися з дитиною, пропоную спробувати такі способи:
Говоримо від імені предмета.
«Оживіть» предмет і поговоріть з дитиною від його імені. Не забудьте змінити голос на писклявий і рухати предметом як живим. Наприклад: «Привіт! Ми два брата близнюка, два чобітка Пяв і Ляв. Я - Пяв, і я люблю стрибати. А я - Ляв, люблю бігати. Можна ми разом побіжимо по доріжці і будемо гуляти »
Змагаємося.
Запропонуйте змагання: «А давай наввипередки! Подивимося, хто швидше ». І тут же починайте виконувати дію. Підбиває дитину «Ой, здається мене обганяють. Який ти швидкий!". Звичайно ж, повинна перемогти дитина.
Приєднуємося до існуючої грі.
Почніть грати з дитиною в її гру. Підведіть її до логічного завершення і повторіть своє прохання: «Розкажи, що це ти тут будуєш? Ух ти, який гарний трактор! А куди він їде? А це що? Як цікаво ти вигадав! А давай трактор поїде в гараж, щоб підкріпитися. Ось так, жжжж. І ти теж підеш на кухню. Наберешся сил, поїси. Потім знову погарцюєш»
Пропонуємо вибір
Створюємо ілюзію вибору: «Після зробленого завдання, ти будеш малювати або збирати конструктор?» Або «Ти збереш іграшки до вечері або після?»
Озвучуємо плани
Зараз ми закінчимо робити домашнє завдання, я піду готувати вечерю, ми всі разом поїмо, а потім ми з татом подивимося фільм. А ти сам вибери, чим ти хочеш займатися: помалюєш або тобі потім включити мультики?
Пояснюємо, чому саме це.
Не сваріться, не кричіть, а поясніть дитині, навіщо їй виконувати цю дію і чому саме зараз. Говоріть логічно і чесно. Наприклад: «Нам потрібно зараз піти з майданчика, щоб я встигла приготувати вечерю. Інакше ми всі будемо сидіти голодні »
Попереджаємо.
Дитина зайнята чимось дуже цікавим і важливим. Вона забуває про ваше прохання. Нагадуйте про це кілька разів: «Прибираємо іграшки через 10 хвилин», «Через 5 хвилин потрібно закінчити гру і прибрати кімнату», «Через хвилину я зайду, щоб проконтролювати, що ти почала прибирати іграшки». "Час вийшов. Прибери іграшки, будь ласка»,"Коли ти прибереш іграшки, ми будемо вечеряти, а після, на тебе чекає цікавинка/солоденьке".
Складаємо договір
Виділіть час, щоб скласти договір разом з дитиною. Прикрасьте його красиво, наклейте картинки. Розкресліть листок на дві частини: зліва впишіть завдання (хто виконує, що конкретно, коли і як), а праворуч нагорода (хто її дає, що конкретно, коли і як). Головне, нехай дитина сама вибере нагороду. Наприклад: зліва: Маша, робить уроки кожен день. Справа: мама дозволяє Маші гуляти з подружками після зробленого домашнього завдання.
Звичайно, завжди легше і простіше, коли дитина робить те, що потрібно без нагадувань і зусиль з вашого боку. Але раз таке буває вкрай рідко, пробуйте домовитися з дитиною. Тоді для конфліктів у вас просто не буде причин.
Гутман Юлія

Немає коментарів:

Дописати коментар