18 вересня 2019 р.

Навчити дитину захищати себе

«Як навчити дитину захищати себе?» Питання, яке батьки часто задають психологам, педагогам, один одному.

І в цьому питанні багато нашої батьківської тривоги, гніву, безпорадності, провини. У тому числі і тому, що безпосередньо ми самі в цьому даному конфлікті участі не беремо. Ми зустрічаємося вже з наслідками. І до нашої тривоги за здоров'я та безпеку дитини додається почуття самозвинувачення, що не навчили, не вберегли, щось важливе не вклали в дитину.
«Навчити» - це значить передати знання, навички, зробити здатним здійснювати дану діяльність.
Щоб дитина могла захищати себе, ми повинні:
· Передати знання - розповісти дитині, що в якій ситуації потрібно робити. Коли вступати у відкрите зіткнення, коли можна і словами розв'язати конфлікт, а коли потрібно тікати. До кого і як можна звернутися за допомогою.
· Передати навички - навчити дитину захищати себе фізично - віддати її в спортивну секцію, навчити прийомам самооборони.
· Сформувати у дитини здатність здійснювати самозахист -допомогти їй відчути внутрішню здатність і готовність відстоювати себе.
І ось ця, «внутрішня готовність і здатність захищати себе», виявляється не менш важливою, ніж передача знань і навичок. Тому що без неї і останні найчастіше важко застосувати на практиці.
Як ми, дорослі, можемо сформувати у дитини цю здатність? Починаючи з найперших днів життя, наша батьківська задача полягає в тому, щоб дати зрозуміти своїй дитині що:
1. Дитина має право відмовляти, говорити «НІ!». Всім. Навіть батькам.
2. Дитина має право на шанобливе ставлення до неї в будь-яких ситуаціях. І з боку будь-яких дітей. І з боку будь-яких дорослих.
3. Дитина має право на власну думку, власні речі, власну територію. І гарантія цього права не залежить від думки і настрою інших людей.
4. Дитина повинна вміти визнавати свої помилки, брати відповідальність за свої дії.
5. Дитина повинна знати свої сильні сторони і власні обмеження. Особливо це стосується особистісних якостей.
«Дати зрозуміти» - це не про те, що нам потрібно вселяти це дитині щодня по кілька разів, в надії, що вона засвоїть і буде так чинити.
«Дати зрозуміти» - це про те, що ми так живемо самі, ці принципи вбудовані в систему наших особистих цінностей і цінностей нашої сім'ї.
Адже найважливіше і головне вбирається очима і душею.
Сергєєва Н.В.

Немає коментарів:

Дописати коментар