2 серпня 2019 р.

Як подолати літню гаджетоманію у дітей: 5 креативних ідей

     Ви мріяли, що настане літо і ваші діти кататимуться на велосипедах, лазитимуть по деревах і стрибатимуть у річку з тарзанки. Натомість вони по пів дня туплять у телефон і дуже дратуються, коли їх намагаються вигнати надвір. Це типовий випадок літньої гаджетоманії — коли є купа вільного часу, а вигадувати ігри і розваги лінь, бо ж є смартфон. 

Найкреативніші способи врятувати дитину від гаджетоманії:

1. Літній розклад
Цілковито заборонити гаджети влітку навряд чи вдасться — наші діти вже надто «зацифровані». Але приборкати монстра можна. Намалюйте разом з дитиною яскравий літній здоровий розклад дня: там обов’язково мають бути прогулянки на свіжому повітрі, спортивні заняття, допомога з хатніми справами і читання книжок. Погодьте з дитиною, скільки часу на день можна грати на телефоні, і слідкуйте за дотриманням домовленостей. А також запровадьте gadget free time — дві години ввечері, коли смартфоном не користується ніхто в сім’ї. І тут жодних відмовок про «треба перевірити пошту»! Використайте цей час для живого спілкування і споглядання заходу сонця.
2. Більше балів — довше в телефоні
Це більш хардова версія літнього розкладу — нею з нами поділився батько двох синів-школярів. Ідея полягає в тому, що батьки запроваджують систему балів за кожен виконаний пункт із розкладу: читання і хатні обов’язки оцінюються «найдорожче», при цьому варто перевіряти якість виконаної роботи. У підсумку бали перетворюють на хвилини, які дозволено провести з гаджетом. Окрім дисциплінованості, така система значно покращує арифметичні здібності дитини, тож хай ваша система балів і хвилин буде достатньо challenging для дітей.
3. Гаджет — лише для творчих проєктів
Що старші діти, то більш винахідливими мають бути батьки в боротьбі зі смартфоном. Із підлітками розклади і бали можуть не спрацювати, бо їм потрібен драйв. Зіграйте на цьому і киньте виклик вашому впертому (закреслено — цілеспрямованому) тинейджеру: смартфоном можна користуватися лише для втілення творчого проєкту. Це може бути власний відеоблог, фільмування і монтаж музичного кліпу, створення коміксу чи дизайн постерів — одним словом, що завгодно зі сфери творчих інтересів дитини. Важливо, щоб ви допомогли дитині з плануванням проєкту: пропишіть разом стадії виконання, проміжні результати, необхідні час і ресурси, а також дедлайн закінчення проєкту і презентацію з усіма можливими бонусами для автора.
4. Gadget-free табір
Усвідомлюючи проблему «зацифрованих» дітей, багато літніх таборових програм роблять своєю фішкою відмову від смартфонів. Вони організовують програму, насичену фізичними активностями, змаганнями, спортом і просто не лишають ні часу, ні сил у дитини для телефона. Після такого гаджет-детоксу дитина ще довго розповідає про ночівлю в лісі в наметі чи бої в багнюці — жодна віртуальна гра не дає стільки емоцій і спогадів.
5. Розтяжка з телефоном
Цією ідеєю перед літніми канікулами поділилася з нами вчителька балетної школи. Балеринам дуже важливо не втрачати форму за довгі канікули. Тож вона радить дозволяти дитині проводити з телефоном тільки той час, який вона сидить у шпагаті — поздовжньому і поперечному. Навіть якщо ваша дитина не займається балетом чи гімнастикою, розтяжка не завадить нікому. Головне правило — ти з телефоном, поки тягнешся.
Автор: Катерина Кисельова

Немає коментарів:

Дописати коментар