1 лютого 2019 р.

Діяльність працівників психологічної служби щодо профілактики конфліктності, булінгу та орієнтації учнівської молоді на здоровий спосіб життя

31 січня 2019 року на базі відділу освіти Тростянецької райдержадміністрації відбулося засідання районного методичного об’єднання працівників психологічної служби на тему: «Діяльність працівників психологічної служби щодо профілактики конфліктності, булінгу та орієнтації учнівської молоді на здоровий спосіб життя».
Роботу методичного об’єднання розпочала методист з психологічної служби Прокопенко О.С., яка ознайомила присутніх з особливостями організації роботи у закладах освіти з питань запобігання і протидії домашньому насильству та булінгу.
Досвід роботи на тему «Сприяння розвитку згуртованості учнівського колективу – основний чинник  становлення особистості» висвітлила соціальний педагог Летківської СЗШ І-ІІІ ст. – Савчук С.В. Виступ супроводжувався змістовною презентацією та фотоматеріалами фрагментів практичної діяльності соціального педагога. Запропоновані Світланою Володимирівною вправи «Вежа» та «Карусель» спрямовані на розвиток вміння взаємодіяти у групі та відпрацювання ефективних засобів спілкування, активізували працівників психологічної служби та викликали позитивні емоції.
   Про розвиток комунікативних навичок як одну з умов профілактики конфліктності серед учнів розповіла Омельченко І.В., соціальний педагог Ободівської СЗШ І-ІІІ ст. Окрім того, Ірина Вікторівна поділилася досвідом з використання інтерактивної технології фасилітації «Світове кафе». У даному випадку «Світове кафе» об'єднало зусилля працівників психологічної служби для удосконалення вмінь та навичок вирішувати конфлікти в шкільному середовищі, визначенню алгоритму дій учителя щодо розв'язання конфліктних ситуацій в системі: «учитель-учень», «учитель-батьки» та «учень-учень».
Зацікавив усіх досвід роботи соціального педагога Новоободівської СЗШ І-ІІІ ст. Козоріз А.О. щодо профілактики булінгу в шкільному середовищі. З метою удосконалення вміння з’ясовувати причини поведінки учасників булінгу, Альона Олександрівна провела вправу «Чому так стається». Соціальний педагог також поділилася з колегами тематичними відеоматеріалами, які були попередньо обговорені.
Харковенко О.В., соціальний педагог Тростянчицької СЗШ І-ІІІ ст. поділилася з колегами досвідом щодо формування в учасників освітнього процесу позитивного ставлення до збереження та зміцнення  здоров’я. Цікаві статистичні дані, які проаналізувала соціальний педагог, ще раз підтвердили надзвичайну актуальність теми.  Олена Вікторівна детально охарактеризувала алгоритм роботи соціального педагога з даного напрямку роботи, а запропонована тематична вправа «Сюрприз» відзначалась актуальністю та змістовністю.
Практичний психолог Ободівської СЗШ І-ІІ ст. (Кандиба О.В.) під час презентації досвіду роботи на тему «Формування здорового способу життя підлітків як важливої складової життєвого самовизначення» акцентувала увагу практичних психологів та соціальних педагогів на тому, що формування засад здорового способу життя, потребує максимальної уваги до мотиваційної сфери молодого покоління у прагненні бути здоровими.  Доцільними та практичними були презентовані Оксаною Володимирівною вправа-дослід «Моє здоров’я» та вправа «Шкідливі звички».

   Даний захід сприяв професійній самореалізації фахівців психологічної служби, підвищенню  творчої активності та стимулював їх до подальшого впровадження ефективних інноваційних форм та методів роботи.

Немає коментарів:

Дописати коментар